Clasa politica s-a speriat #rosiamontana

E destul de evident ca suntem considerati o amenintare. Altfel n-ar fi blocaj mediatic, i-ar durea undeva. Altfel nu iesea Basescu fix dupa prima seara de proteste sa se dezica de proiect. Altfel nu iesea Ponta sa spuna ca el, desi a aprobat trimiterea catre Parlament, o sa voteze – cu votul lui de deputat de Gorj – impotriva legii. Altfel nu ieseau repede sa anunte ca protestele si-au atins scopul dupa marsul de 15.000 (chiar 20.000 dupa unele surse) de romani informati. E clar, au simtit ca-i putem da jos si, mai ales, au simtit ca NOI STIM ASTA.

De ce ne considera o amenintare? Doar nu suntem primii care ies in strada dupa revolutie.
Pai, da, dar este prima oara cand romanii ies in strada fara implicarea vreunui partid si nu sunt violenti. Pe de alta parte, nu multa lume realizeaza ca profilul protestatarului este total diferit fata de ce sunt ei obisnuiti sa controleze. Gasim, in fiecare seara, la Universitate oameni articulati, care se informeaza avid din online si ignora “sticla” si “printul”. Toti au iesit pentru ca s-au informat si-au decis singuri ca nu mai tolereaza nesimtirea.
Am sa citez dintr-un articol citit pe un blog:

[…] Politicienii simt nevoia să cumpere timp, sunt nedumeriți pentru că în stradă a ieșit un public țintă cu care politicienii nu sunt obișnuiți. Nu sunt manifestații comandate de vreun partid, agenda este clară, protestatarii sunt organizați, bine informați, comunică eficient, au deschidere către media internațională. Mai mult, reprezintă exact felia demografică țintită de publicitari și multinaționale: “studii superioare finalizate sau în curs, venituri medii și peste medie, activi în sectoare dinamice ale economiei”. Sunt încarnarea unui target group ideal: early adopters, trend-setters, influenceri, ba chiar și câțiva Key Opinion Leaderi, de control. Oameni care fac sistemul să se învârtă, care plătesc taxe și fac cumpărături, care pleacă în vacanțe afară. […]

Sursa: http://tausance.ro/2013/09/06/pierdut-ro%C8%99ia-montana-ca%C8%99tigat-experien%C8%9Ba/

De ce a iesit acest segment de electorat in strada
Ce mi se pare mie ca nu este destul de evident este ca, desi mediul inconjurator este foarte important pentru toti, nu asta a fost motivul numarul 1 pentru care a iesit lumea in strada. Activistii protesteaza impotriva RMGC (Rosia Montana) si Chevron (gazele de sist) de ani de zile si, totusi, nu s-a intamplat nimic de magnitudinea asta pana acum. Care e diferenta? Nu pretind ca stiu tot ce gandesc oamenii aia langa care ma asez pe asfalt in fiecare seara, dar o sa va spun parerea mea pe subiect. Motivele pentru care am iesit eu, aranjate de la cel mai deranjant in jos:

1. Nesimtirea cu care se legifereaza in tara asta fara sa tina cont de public. I-am privit cum si-au votat pensii mai mari. I-am privit cum folosesc instrumentele de guvernare pentru razbunare personala. Mai sunt zeci si sute de exemple, sunt sigur ca fiecare are un moment in care s-a enervat in ultimul hal si pe care si-l aduce aminte.

2. Nu vreau ca metalele pretioase sa iasa din tara. Da, fratilor, spuneti-mi ca-s comunist (mi s-a mai zis), asta e parerea mea. Numai aurul ala, pus in tezaurul BNR, ne-ar duce printre primele tari din lume ca procentaj acoperire moneda in aur per capita. Economistii stiu despre ce vorbesc. Pentru restul, o sa spun doar ca – administrat cum trebuie – un tezaur de 400+ tone de aur ne-ar propulsa printre puterile financiare ale acestei planete. Deja suntem pe primul loc (urmati de Polonia) in Europa de Est la cantitatea de aur din tezaur per capita – 103.7 tone. Despre argint si cum am putea sa-l folosim pentru a mai plati din datoria externa (sau multe alte destinatii benefice romanilor) nu discutam pe larg, pentru ca e mult de discutat despre prioritati si altele.

3. Un lucru pe care multi nu il realizeaza: nu sunt doar aur si argint acolo! Restul de metale nu apar in contractul cu RMGC. Si sunt de multe ori mai valoroase decat aurul si argintul de acolo. Ca sa nu mai spun ca unele sunt chiar considerate resurse strategice de catre actualele puteri. Ce am putea face cu banii rezultati din vanzarea lor, iar, nu dezvolt. Dar poate nu le vindem! Poate le folosim pentru dezvoltarea tehnologica a acestei frumoase tari! Cum ar fi?

4. Minciuni sfruntate. A iesit Basescu pe sticla sa ne spuna ca nu exista alte tehnologii de exploatare. Nu zau? Unde-s lacurile cu cianuri lasate de daci si romani? Le-au administrat mai bine decat baietii de la Baia Mare sau cum?

5. Legi anti-constitutionale. Mai, cum mama ei de treaba vine asta? N-o sa las niciodata o corporatie sa vina sa-mi spuna ca-si doreste casa mea si ca are legi in spate cu care o poate lua in 45 de zile. Azi e Rosia Montana cu locuitorii ei. Ce facem daca la anul se gaseste petrol sub Bucuresti? Va dati la o parte si multumiti corporatiei si guvernului? Chiar nu ne dam seama ce precedent periculos ar fi asta?

6. Mediul inconjurator si panza freatica. Iar, am impresia ca nu multa lume realizeaza unde duce luarea puterii statului roman de a controla cine deverseaza si, mai ales, CE in apele noastre. Voi aveti impresia ca apa aia cumparata din supermarket (de la robinet nu mai bem de ceva timp) e importata? Nu, e luata tot dintr-un rau sau altul de pe la noi. Care s-ar putea sa dispara ca sursa de apa potabila in viitor. Eu, unul, nu vreau sa ajung sa platesc enorm pe o sticla de apa importata pentru ca noi nu mai avem in tara nimic potabil. Apropos, stiati ca omul moare mai repede de sete decat de foame?

7. Ignoranta si letargia poporului roman. Aici nu mai aduc argumente, n-are sens. Am primit aceeasi replica din toate partile: “Tu chiar crezi ca rezolvati ceva? Or sa faca tot cum vor ei”. Poate or sa inteleaga dupa ce o sa pice legea si contractul cu RMGC. Pentru ca nu mai au nicio sansa sa treaca.

In conditiile in care respingerea legii de catre Parlament va adresa doar o parte din nemultumirile mele, n-o sa ma consider victorios si o sa continui sa ies la Universitate in fiecare seara.

Inchei cu o intrebare:

Ce s-ar intampla daca am iesi mai multi si am cere un guvern ca al Islandei?” (http://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%9311_Icelandic_financial_crisis)

Advertisements

3 thoughts on “Clasa politica s-a speriat #rosiamontana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s